Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούμε για τον όρο «Black Friday». Είναι ένας θεσμός ο οποίος ξεκίνησε από την Αμερική αλλά όπως ήταν αναμενόμενο επεκτάθηκε και στις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά στην χώρα μας. Είναι η ημέρα γιορτής του καταναλωτή, μιας και έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει τα αγαπημένα του προϊόντα με πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Στη χώρα μας ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 2015 στους κλάδους της ένδυσης αλλά αυτή τη χρονιά όπως φαίνεται θα προχωρήσει και στους υπόλοιπους. Φέτος η «Μαύρη Παρασκευή», όπως μεταφράζεται στην γλώσσα μας, θα «γιορταστεί» στις 25 Νοεμβρίου και θα ισχύσει μόνο για μία ημέρα οπότε…βιαστείτε!!

Ποιά είναι όμως η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό τον θεσμό;

Παραδοσιακά στις ΗΠΑ γιορτάζεται η ημέρα των Ευχαριστιών την 4η Πέμπτη του Νοέμβρη. Την ημέρα εκείνη, γιορτάζουν όλα εκείνα που τους έχει φέρει ο χρόνος που φεύγει και σηματοδοτείται ως η αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Φημολογείται ότι τρώνε τόση μεγάλη ποσότητα φαγητού που χρειάζονται την επομένη, δηλαδή την Παρασκευή, ρεπό από την δουλειά τους ώστε να μπορέσουν να συνέλθουν από το hangover του φαγητού.  Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν αυτό το 2ήμερο day-off οι έμποροι ξεκίνησαν να λανσάρουν μεγάλες εκπτώσεις την Παρασκευή μετά από την ημέρα των Ευχαριστιών. Οι τιμές είναι τόσο χαμηλές που δημιουργούνται τεράστιες ουρές έξω από τα πολυκαταστήματα.

Όπως αναμένεται τα έσοδα από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης ημέρας ήταν τόσο μεγάλα που τα καταστήματα πραγματοποιούσαν κέρδη έχοντας «μαύρο» αποτέλεσμα στον ισολογισμό τους (σε αντίθεση με το κόκκινο σε περίπτωση ζημίας). Έτσι γεννήθηκε και ο όρος Black Friday!